Černobíle

11. února 2012 v 13:26 |  Čáry máry
Ráno naštěstí nebylo tak chladné, jak slibovali. I když... Ten fučák, co je za oknem, snižuje teplotu tak o dalších deset stupňů. Nevadí, stejně se ven nechystáme. Vylézám z teplých peřin. S bolestí hlavy a s očekáváním, co bude.



Dnes je totiž den D. Chci vyzkoušet nový čaj.
První zmínku o Yogi tea jsem našla tady. Děkuju, Jano. :) Docela nedůvěřivě jsem pročítala ingredience a pozastavila se u informace o pepři. Ale i tak začínal červík hlodat. Shodou okolností jsem již dlouho plánovala návštěvu mého oblíbeného obchůdku s čaji, a tak jsem tam zašla hned odpoledne a koukla na daný čaj. Už bylo jasné, že do toho jdu.
Při pohledu na cenu se mi protočily panenky. Fíha... Co když mi to pak nebude chutnat?! Raději jsem si tedy nakoupila dané koření (vyjde to malinko levněji), když tak ho upotřebím v kuchyni na něco jiného.


Samotnou přípravu jsem přenechala na dnešní ráno a trochu zapátrala na internetu. Překvapilo mě, že se tento čaj označuje jako bílý čaj, i když se připravuje z čaje černého. Hmm, to bude asi tím mlékem. Jde o indickou recepturu vycházející z ajurvédy. Koření využité při přípravě tohoto zvláštního čaje má i své léčebné účinky: skořice, kardamom, zázvor, bílý pepř a hřebíček zahřeje po pobytu venku, zvyšuje imunitu, pomáhá při nachlazení a kašli, čistí krev, snižuje bolesti hlavy, vylepšuje mozkovou činnost a podporuje trávení a vylučování.
Samozřejmě má mnoho společného i s jógou. Na jedněch stránkách jsem našla toto:
"Prvopočátek můžeme nalézt v roce 1969 kdy jogín Bhajan začal učit Kundalini jógu, jejíž učení doplnil o dávné moudro ájurvédy a zdravého životního stylu, které si osvojil v Indii. Při každé lekci podával svým studentům speciální kořeněný čaj, jehož složení bylo založené na této ozdravné vědě. Studenti si rychle tento čaj oblíbili a začali jej nazývat Yogi čaj. K masovému rozšíření Yogi čaje došlo díky vegetariánské restauraci, kterou si otevřeli studenti jogína Bhajana, a ve které nabízeli mimo jiné i tento nápoj. Kořeněná vůně se linula celou restaurací a vábila zákazníky, kteří rychle lahodné chuti Yogi čaje podlehli. Zachutnal jim natolik, že se bez něj nemohli obejít ani doma."

Dokonce jsem našla i video s přípravou, pro ty, kteří by to chtěli vyzkoušet. =)

I já jsem se tedy pustila do vaření a musím říct, že výsledek mě mile překvapil. Zvláštní kořeněná chuť, vzhledem to připomíná spíše kakao. Příště přidám čistý černý čaj namísto earl grey a méně cukru. Zajímavé je, že mě přestala bolet hlava. Takže má Yogi asi opravdu něco do sebe.


 


Komentáře

1 Šavrda Šavrda | Web | 11. února 2012 v 13:41 | Reagovat

WOW! Tak o tomto čaji slyším poprvé! O_O My s maminkou teď hodně pijeme čaje kvetoucí a jsou také úžasné a dost silné! Zrovna před chvilkou jsme si jeden uvařily. ;-) Líbí se mi černobílé fotky, úplně navnadí atmosféru. ;-) A jsem ráda, že ti čaj zabral. :-)

2 Marie Marie | 11. února 2012 v 18:42 | Reagovat

Tento čaj si kupuji v koření u Antonína v Plzni.Je výborný a dá se i obědnat.

3 Petra Petra | Web | 11. února 2012 v 19:03 | Reagovat

Týjo, tak o tomhle čaji jsem ještě neslyšela, vypadá to zajímavě! A jestli funguje na bolavou hlavu, tak ho okamžitě vařím po kotlech, nějak na mě teď dopadá nedostatek spánku za poslední čtyři měsíce ve spolupráci s tím, že se nedá jít ven do toho mrazu a zrovna bolení hlavy mě trápí docela dost :-?

4 brabi brabi | Web | 11. února 2012 v 19:24 | Reagovat

Tento čaj také neznám. Ale u nás už dva roky s přestávkami pijeme čínský čaj Hanasaki. Je k dostání v lékárnách nebo možná ve zdravé výživě. Velmi snižuje cholesterol, ale hlavně donutí tělo ke správnému metabolismu a má-li někdo problémy se zácpou, je po problému. Můžu doporučit. :-)

5 Mia =) Mia =) | Web | 11. února 2012 v 19:34 | Reagovat

Jen pro upřesnění: v čajovně zřejmě koupíte jen balíček s kořením, který smícháte s černým čajem a mlékem. Vyloženě hotový čaj jsem tam neviděla.

[3]: Za zkoušku to stojí, třeba Ti, Petruš, taky pomůže.

[4]: Díky za tip. :)

6 Miloslava Miloslava | Web | 11. února 2012 v 22:09 | Reagovat

Toto vůbec neznám,asi za pokus  to stojí.
Jituš ať si říkáš co chceš, dala jsem si tě do  oblíbených-doufám, že mohu?? Miluš

7 Ella Ella | Web | 12. února 2012 v 22:06 | Reagovat

Take mi ten caj chutna ,u nas ho prodavaji uz pripraveny v prasku tak ze se jenom zaleje vodou :-)

8 Misha Misha | Web | 13. února 2012 v 11:43 | Reagovat

Mila Mia,
ja se po boku brabi pridavam s kafickem na navstevu :). Mas to u sebe doma moc mile a utulne a moc rada budu nakukovat.

Ja jsem pravy indicky caj s kardamonem a zazvorem pila s pravymi Indy a musim rict, ze mne tenkrat okouzlil. Poprve jsem se tak setkala s timto korenim. Musim rict, ze si uz tento caj s cukrem a mlekem nedelam, ale stale objevuju nove a nove caje. Nicmene se zazvorem na nachlazeni uz je u nas rutina. Ted momentalne jsem objevila mantru makrobiotiky a tim je caj kukicha, nekde se pise, ze je to zeleny caj bez teinu, ale je to vitaminova bomba plna kalcia a proto ho kazde rano pije moje male dite. Vypada zatim zdrave ;-).

9 Mia =) Mia =) | 13. února 2012 v 18:05 | Reagovat

[8]: Ahojda Misho, nastudovala jsem Tvůj čaj, ale nevím, nevím, jestli do toho půjdu. Čisté zelené čaje mi poslední dobou nejedou. Nedávno jsem dostala jeden jako dárek, značkový, ale vůní připadal bahno a polykání mi teda moc nešlo... Snad s kolíkem na nose. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama