Nevšední dobroty všedního dne

22. února 2012 v 17:25 |  Čáry máry
I ve všední den je nutné někdy čarovat v kuchyni a není nad to, když je ta správná konstelace hvězd a čarodějku kuchařinku to dokonce baví. Dnešní specialitou dne bylo květákové lepidlo a jako dezert se podával hvězdičkový koláč.


Květákové lepidlo je naprosto jednoduché a navíc bezmasé jídlo (když je dnes ta popeleční středa, což jsem si uvědomila až po uvaření jídla). Navíc když se potřebujete zbavit v ledničce dlouho ležícího květáku - naprosto ideální. Což bylo prioritou číslo jedna, pak až nějaká popeleční středa...
Zvlášť si uvaříte těstoviny, zvlášť květák, pak to všecko smícháte dohromady, přidáte kousek másla, dvě vajíčka, nějaké Vámi oblíbené koření a na mírném ohni ještě chvíli mícháte. Výsledkem je zeleninovonudlová mňamka. ☼ Tento recepis jsem zkoušela i s brokolicí místo květáku a je to taky moc dobré.



Hvezdičkový koláč
Ve své "Kuchařce moravských vinařek" jsem našla parádní recepis na tento mřížkový koláč. Tento typ koláčů máme doma ve velké oblibě, často je ale nedělám - problém je pro mně vypracování těsta. Moc nemusím patlání se v mazlavé hromadě mouky, tuku a vajíčka. Ve většině případů mi v tom nejlepším zazvoní mobil... Ü (to je můj nový smailík nastojačku, kdybyste netušili, co to tady dělá)
Dnes jsem to vyřešila po "miovském způsobu" - naházela jsem to po troškách do domácí pekárny a bylo pořešený. Ü

350g hl. mouky
100g tuku na pečení
100g cukru (domácí vanilkový nemá konkurenci)
1 vejce
1dcl mléka
1 prášek do pečiva

Takže hotové těsto z pekárny jsem nechala odpočinout v ledničce, poté jsem ho dala na plech, namazala marmeládou, vyskládala mřížky a ozdobné hvězdičky a šoupla do vyhřáté trouby. Pekla jsem na 200ºC 15 minut, pak jsem stáhla na 150ºC a opatrně dopékala.



A protože mi bylo líto vyhodit zbyteček těsta z mřížky, zbylo ještě i na sušenky ke kávě. Ü



Mějte se úžasňákově, já jdu posilněna mňamkama zdolávat Žehlohoru. Uff...
 


Komentáře

1 Janka Janka | Web | 22. února 2012 v 18:21 | Reagovat

No to je nádhera. Hned bych si dala. Ty jsi cukrářská kouzelnice. :-)

2 Šavrda Šavrda | Web | 22. února 2012 v 19:53 | Reagovat

Téda Mio! Takové dobrůtky! Ty těstoviny s květákovým lepidlem bych si dala ihned! A ten koláč s těmi nádhernými hvězdičkami, tak ten musí být tooooolik dobrý! :-)
A prostě musím (jsem do nich maniak) okomentovat i ten nádherný hrníček. Já před chvilkou dopila kapučíno a u tebe koukám na ty sušenky ke kávě a káva v překrásném hrníčku! Pastva pro mé oči. :-) My jsme dnes měli k obědu pařížský dort, neboť bráška má svátek, tak jsme si také zamlsali. :-)

3 Petra Petra | Web | 22. února 2012 v 20:00 | Reagovat

Miuš, květákový lepidlo vypadá zajímavě:-), ten koláč pak nádherně, máš ho krásně nazdobený;-). A zrovna jsem ti chtěla poradit, že patlání těsta se zbavíš právě v domácí pekárně a koukám, že už jsi to zjistila...já už těsto ručně vůbec nepatlám - buď nastoupí pekárna nebo robot a já pak "jen" spatlám drobenku dohromady do těsta, což už je čistá práce a není to patlavost...

4 Mia =) Mia =) | Web | 23. února 2012 v 9:57 | Reagovat

[1]: Jo, jo, do kouzelnic já se počítám Ü

[2]: Těch hrníčků mám hned několik - žlutý, oranžový, červený a zelený a k tomu různé podšálky. Bohužel se mi některé hrnečky i talířky rozbily, tak mám jen pár kousků. Ale stejně z nich piju nejraději.
Mám taky brášku stejného jména. Ü

[3]: Dávám do pekárny těsto na kynutí, ale obyčejné většinou patlu sama. No, tak už se to změní.

5 Lucie Lucie | Web | 23. února 2012 v 11:01 | Reagovat

Když nám v lednici zbyde květák, obvykle z něj ukuchtíme "květák na mozeček", to je také rychlovka a dobrota :-)
Tvůj koláč se mi moc líbí, pěkně sis s těmi hvězdičkami vyhrála :-) A musel být určitě i moc dobrý, já podobné koláče taky můžu :-)

6 Petra Petra | Web | 23. února 2012 v 18:00 | Reagovat

[4]: no tak kynutý bych bez pekárny nedělala vůbec, hlavně kvůli přípravě kynutých těst jsem si ji kdysi kupovala:-). Ale uhňácá právě jakékoli těsto, i třeba vánoční linecké, na rohlíčky,...takže ideální prevence patlání se s těsty:-)

7 Mia =) Mia =) | Web | 23. února 2012 v 22:24 | Reagovat

[6]: je fakt, že co mám pekárnu, tak kynuté těsto není problém :-D. Teď ji zapojím víc, aby se mi na ni neprášilo.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama